Duurzaam Activisme

De meerdaagse duurzaam activisme workshop, biedt ik nu ook aan in Nederland. Het is voor iedereen die actief is in sociale verandering en het lang wil blijven doen. Je leert, ervaart en verkent manieren om met de ups en downs in de strijd voor verandering om te gaan. We gebruiken verschillende methodes waarbij je jouw activisme persoonlijk kunt reflecteren. Maar we kijken ook naar de tools hoe we als collectief elkaar kunnen ondersteunen om een duurzame transitie beweging op te bouwen.

Wat kun je verwachten:

 • Delen van kennis en ervaring over duurzaam activisme op persoonlijk en collectief niveau;
 • Leren over burn-out symptomen en het herkennen van stress;

 • Handvaten om je mentaal beter voor te bereiden op acties;
 • Lichaamsgerichte oefeningen om stress af te bouwen;
 • Ruimte om op je eigen activisme en motivaties te reflecteren;
 • Tijd om te genieten van de natuur en biologisch, lokaal veganistisch eten;
 • Een wijder begrip van tijd en inzicht in het systeem;
 • Omgang met sterke emoties tussen hoop en wanhoop;
 • Theoretische input, maar ook veel non-formeel leren en activiteit;
 • We willen een tijdelijke community opbouwen, waar het veilige is om dingen uit te proberen;
 • Tijd voor jezelf, werken in kleine groepjes en tijd voor gezamenlijk samenzijn;
 • Een intensief programma door getrainde trainers met jarenlange ervaring in het activisme;
 • Een kleine groep van minimaal 12 tot maximaal 18 deelnemers, met ten minste 2-3 trainers.

Voor wie?

Iedereen die zicht inzet voor een betere wereld op welke manier dan ook. Het opbouwen van alternatieven, kunst, campagnes of verzet en directe actie. Juist die diversiteit van mensen en actievormen willen we samen brengen. Daarom werken we ook met een aanmeldformulier.

“Burnout is the act of involuntarily leaving activism or reducing one’s level of activism.
Burnout is coused by living a life in conflict with our values and needs”
(Hillary Rettig)

Reacties eerdere deelnemers:

De duurzaam dagen waren voor mij een geschenk. De zorgzame en gastvrije sfeer draag ik nog steeds bij me. Ik kijk met andere ogen naar de vrienden met wie ik samenwerk. Meer vanuit de vraag: wat is jouw behoefte? (Constance 63 jaar, Humanitaire hulp in Kobanê)

De tijd in Appelscha was ontzettend belangrijk voor mij. Op persoonlijk vlak heeft het me geholpen om liever voor mezelf te zijn. In mijn activisme heeft het me meer bewust gemaakt van hoe belangrijk duurzaamheid in de beweging is, en heeft het me een aantal middelen gegeven om mensen en groepen te helpen op een gezondere manier bezig te zijn met activisme. Ik hield van de ‘tijdloosheid’ tijdens de dagen, wat me hielp om me met volledige aandacht op de trainingen te richten. Een ander essentieel onderdeel wat voor mij de (nadrukkelijk genoemde) mogelijkheid om tijd voor jezelf te nemen als dat nodig was, wat ik op een gegevens moment deed omdat het programma behoorlijk uitdagend / (emotioneel) intens was. Als het kan, zou een langere periode met een groter programma en meer vrije tijd geweldig zijn! (Victor, 23 jaar, klimaatactivist)

Praktisch

Het trainingsformaat verschild van 2 uur, een weekend, vijf dagen of een tien daagse training. De kosten van de training zijn afhankelijk van de lengte van de dagen. Ga ongeveer uit van 25-75 euro per dag incl. eten + kosten afhankelijk van de locatie. De deelnemersbijdrage is altijd afhankelijk van jouw inkomen, zodat het iedereen mee kan doen. Dit betekend dan ook dat wie meer heeft meer geeft, maar dat je ook voor minder kunt meedoen. Hiermee brengen we economische herverdeling in de praktijk. Aanmelden kan met het aanmeldformulier.

Vragen? Twijfel niet, vraag mij om meer uitleg.

Aankomende Training:

14-16 Juli 2017. Bonn, Duitsland.
Speciaal programma voor mensen die actief zijn in de klimaatbeweging.

 “It’s not a run, it’s a marathon” (Grace Lee Boggs)