Over mij

Mara Linnemann: Op haar veertiende riep ze haar klasgenoten op om 24 uur niet te eten waarmee ze geld op haalden voor jongeren in hongersnood gebieden. Sindsdien is ze altijd actief gebleven in haar strijd voor een rechtvaardige wereld. Tien jaar geleden kende men haar van Loesje. Daarna was ze vooral actief in de grasroots bewegingen voor het milieu en klimaat. “Het verlangen naar een andere wereld niet opgeven, blijft mijn drijfveer”. De afgelopen jaren vraagt ze aandacht voor ‘duurzaam activisme’, omdat de wereld veranderen een lange adem nodig heeft. Ze geeft meerdaagse ‘sustainable resistance’ trainingen in verschillende landen.

Ze ontwikkelde voor IVN de workshops van de woestelandacademie, om jongeren in contact te brengen met de natuur. Daarnaast is ze trainer is voor het internationale ‘Transition Network. Ze wil mensen ondersteunen bij het opbouwen van een veerkrachtige gemeenschap. Het omtoveren van een leegstaande boerderij tot een plek voor zelfvoorzienend leven geeft haar de nodige praktijk ervaring.

Ook is ze trainer in Nederland bij de ‘Stroomversnellers’, waar ze haar kennis doorgeeft aan sociale bewegingen. Ze heeft ze trainingen gevolgd o.a. bij Starhawk en Joanna Macy. Het leukste vindt ze om een nieuw programma te ontwikkelen, die aansluit bij de wensen van de deelnemers. “Ik kies voor werkvormen die interactief zijn, wellicht heb ik dat nog meegenomen uit mijn studie CMV waarbij de participatie van mensen centraal staat. Bij het faciliteren van bijeenkomsten vindt ik het belangrijk, dat alle deelnemers kunnen bijdragen aan de inhoud.”

Ze heeft zich veel verdiept in de emotionele omgang met de klimaatcrisis. “Sinds tien jaar is klimaatverandering een thema dat mij dagelijks bezig houdt. De informatie ging alleen over feiten. Maar er was geen ruimte voor wat deze kennis met ons persoonlijk doet. Daarom heb ik hierover zelf workshops ontwikkelt”.